Takie powinno być. Przepis na oryginalne węgierskie leczo

Takie powinno być. Przepis na oryginalne węgierskie leczo

Leczo to jedna z najpopularniejszych węgierskich potraw na Wisłą. Przepisów na nie jest wiele i bardzo się od siebie różnią. Czy można mówić o jakimś pierwowzorze? Przepisie na oryginale węgierskie leczo? O to swego czasu zapytaliśmy u źródła. Zaprzyjaźniony Węgier, który z niejednego pieca chleb jadł, podał nam przepis według niego stanowiący wzorzec dla leczo. Bardzo prosty i bez udziwnień. Koniecznie sobie takie zróbcie.

Składniki: około kilograma zielonej papryki, trzy duże cebule, 400 gramów dobrego, ale dość tłustego boczku wędzonego(w wersji najbardziej ortodoksyjnej jest wędzona słonina), dwie puszki pomidorów w zalewie (można użyć pomidorów świeżych i przecieru), węgierska pasta paprykowa, papryka w proszku słodka i ostra, sól, pieprz.

Zrób tak: w garnku przesmaż pokrojony w kostkę boczek aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach paprykę pokrojoną w paski. Smaż jeszcze chwilę, dopraw łyżką słodkiej papryki w proszku i ostrą papryką do smaku, dokładnie wszystko pomieszaj, a gdy przyprawy połączą się z tłuszczem, dodaj pomidory i pastę paprykową. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj aż papryka zmięknie, ale nie dopuść, by zaczęła się rozpadać.

Leczo najlepsze jest ze świeżym chlebem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *