Syndrom „ręki awokado”. Do lekarzy zgłasza się coraz więcej osób

Syndrom „ręki awokado”. Do lekarzy zgłasza się coraz więcej osób

Rany bywają bolesne, niekiedy leje się krew. Na izby przyjęć zgłasza się coraz więcej osób z tzw. syndromem ręki awokado. Wynika to z rosnącej popularności tego owocu. W grupie największego ryzyka maniacy zdrowego żywienia.

Awokado to jeden z najzdrowszych owoców na świecie o bardzo wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Nic dziwnego, że wiele osób na stałe włączyło go do swojego jadłospisu. Okazuje się jednak, że niesie to ze sobą poważne zagrożenia związane z nieumiejętną obróbką owocu.

O „syndromie awokado” donoszą ostatnio media w USA. Zjawisko stało się tak powszechne, że otrzymało swoją nazwę. Do lekarzy nagminnie zgłaszają się osoby z ranami dłoni. Zapytane o okoliczności wypadku, zawsze powtarzają bardzo podobną historię: próbując wyjąć pestkę z owocu przebijają go na wylot, a wraz z nim swoją rękę. Rany bywają naprawdę poważne! A przecież przygotowanie awokado to nic trudnego. Jak to zrobić? Krok po kroku zobaczycie to na tym filmie:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Inline
Inline