Prosty i spektakularny sposób na szybki makaron: penne ze szpinakiem i mozzarellą

Prosty i spektakularny sposób na szybki makaron: penne ze szpinakiem i mozzarellą

Ciągle zabiegani nie mamy czasu na gotowanie. Tymczasem ten przepis to kolejny dowód na to, że wystarczy zaledwie 20 minut, aby przygotować parującą patelnię pysznego jedzenia.

Składniki: opakowanie makaronu penne (500g), dwie puszki rozdrobnionych pomidorów w zalewie, dwie kulki mozzarelli, paczka świeżego szpinaku (bez problemu powinniście znaleźć w większości supermarketów), średnia cebula, dwa ząbki czosnku, trochę białego wina (niekoniecznie), sól, pieprz, oliwa, masło.

Zrób tak: Ugotuj makaron w stopniu al dente, odcedź i odstaw. Równolegle w głębokiej patelni przesmaż na oliwie z masłem drobno posiekane cebulę i czosnek, wlej wino i odparuj. Dodaj pomidory, przykryj, gotuj pięć minut, wrzuć makaron, szpinak i mozzarellę w kawałkach, dopraw solą i pieprzem, wszystko dokładnie zmieszaj i od razu podawaj. Sprawnemu domowemu kucharzowi przygotowanie całości powinno zająć około 20 minut. Voilà!

 

 



1 thought on “Prosty i spektakularny sposób na szybki makaron: penne ze szpinakiem i mozzarellą”

  • Ja takie nudle robię też z mięsem lub pieczarkami albo vol wypas:
    – 500g ciemnych nudli
    – paczka mrożonej pulpy z napisem Szpinak z biedry ok (400g?)
    – 500g pieczar, posiekać drobno
    – cebula, czosnek, maga
    – 500g mielonego (woł/wieprz)
    – kawoł syra 300-500g żółtego (z wędzonym polecam ale max 200g bo zdominuje)
    – kostka rosołowo

    Podsmażyć mięso na oliwie z 0.5 cebuli.
    Cebula pogonić po patelni, dodać pieczary i dusić, doprawić zdrowo pieprzem i magą pod koniec.
    Do pieczar dowalić szpinak, może być zmrożony, podda się. Jak zmięknie i troche zredukuje woda dodać gałka muszkałotowa.
    Trocha zetrzeć albo 2 szczypty jak mielona (gorsza). Do tego 2-3 ząbki czosnku. Może być nawet 5.
    Zacząć gotować makaron w osobnym garze.
    Zmieszać pieczaro-szpinak z mięsem, dodać mocny (z 200ml wody i 1 kostki) bulion i na wolnym ogniu redukować.
    Nudle tylko odcedzić i zmieszać z resztą by było gorące. Włączyć gaz i zetrzeć ser i dodawać do reszty
    mieszając aż się zacznie topić i rozciągać. Voila.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Inline
Inline