Najszybszy sposób na dobrego łososia. Po prostu zawiń go jak cukierka

Najszybszy sposób na dobrego łososia. Po prostu zawiń go jak cukierka

Wiele osób nadkłada sobie przy łososiu roboty, robiąc go dwustopniowo: najpierw na patelni, potem w piekarniku, żeby „doszedł”. Mamy dużo prostszy sposób.

Najprostsza i najszybsza metoda na dobrego łososia to zrobić go w folii aluminiowej na patelni. Po prostu weź kawałek ryby, oprósz ją solą i pieprzem, połóż na kawałku folii aluminiowej, skrop oliwą, dodaj po plasterku cebuli i cytryny, a także gałązkę koperku i zawiń wszystko szczelnie zupełnie jak cukierka.

Jeśli masz czas, wstaw zawiniątka na godzinę lub dłużej do lodówki, dzięki czemu ryba przejdzie smakiem przypraw i dodatków. Gdy czas cię goni, połóż ją od razu na rozgrzanej suchej patelni – najpierw skórą do dołu.

Ogień powinien być mały, aby ciepło dotarło do wnętrza ryby zanim się ona przypali. Zawiniątka trzymaj na patelni po 5 minut z każdej strony, wyłącz ogień i zostaw je na kolejne kilka minut – będziesz mieć pewność, że temperatura dotrze do wnętrza ryby.

Rozwiń folię, przełóż łososia na talerz i gotowe! Podaliśmy go na pęczaku ze smażonymi warzywami. Idealny na szybki i zdrowy obiad!

 

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *