Ciągnące się kaszotto z warzywem młodości [PRZEPIS]

Ciągnące się kaszotto z warzywem młodości [PRZEPIS]

Gotowane jak włoskie risotto, ale zamiast ryżu głównym składnikiem są całe ziarna jęczmienia, a więc inaczej mówiąc: pęczaku. To danie niezwykle proste, które wymaga jednak odrobiny wysiłku i cierpliwości. Tak jak podczas gotowania risotto, również kaszotta nie można zostawić samego sobie na ogniu, bo szybko może się przypalić i będzie do niczego. Gotując kaszotto z pęczaku musielibyśmy jednak bardzo się postarać, aby zepsuć konsystencję potrawy – to ziarna bardziej odporne na przegotowanie. I dużo zdrowsze od ryżu, który łatwo się rozgotowuje.

BRUKSELKA

To warzywo, podobnie jak szpinak, przez jednych znienawidzone i ukochane przez innych. My zdecydowanie zaliczamy się do tych drugich. Abstrahując od samego smaku, w brukselce bardzo podoba nam się jej forma – małych kapustek, które w całości można włożyć do ust. Brukselka to też warzywo bardzo zdrowe. Uznawana jest wręcz za najzdrowszą spośród wszystkich kapustowatych i zaliczana do tak zwanych warzyw młodości ze względu na bogactwo przeciwutleniaczy. To związki chemiczne wzmacniające mechanizmy obronne organizmu człowieka. Znaleźć można je głównie w zielonych warzywach.

WITAMINY I PRZECIWUTLENIACZE

Oparta na nich dieta może uchronić nas od nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Także dzięki dużym ilościom witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, który jest przetwarzany w witaminę A niezbędną dla utrzymania prawidłowej kondycji wzroku i skóry oraz kwasu foliowego. Kto więc nie lubi brukselki, jak najszybciej powinien się do niej przekonać. Na przykład przygotowując takie oto  ciągnące się kaszotto:

SKŁADNIKI:

– Pęczak

– Cebula

– Brukselka – mieliśmy świeżą, ale można też użyć mrożonej

– Oliwa

– Masło

– Mozzarella – użyłem wersji obniżonej zawartości tłuszczu, aby danie trochę odciążyć z kalorii

– Białe wytrwane wino

– Sól, pieprz

WYKONANIE:

Na mieszaninie oliwy z masłem przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pęczak, przesmażamy wszystko jeszcze kilka minut. Następnie dolewamy trochę białego wina i trzymamy na ogniu aż prawie całe odparuje. Gdy się to stanie, zaczynamy porcjami dolewać wody aż kasza się ugotuje. Opcjonalnie zamiast wody można użyć bulionu, broń Boże z kostki, ale jak dla mnie takie kaszotto jest już za ciężkie. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy brukselkę, którą dodajemy do kaszotta, gdy ziarna są już miękkie. Wszystko delikatnie mieszamy. Teraz dodajemy pokrojony w kostkę ser, ponownie mieszamy, przykrywamy i wyłączamy ogień. Po kilku następnych minutach kaszotto jest gotowe. Podczas jedzenia ser powinien się pięknie ciągnąć.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *