Gdy trzeba „posprzątać” lodówkę, zawsze sprawdzi się stir-fry. Z kaszą gryczaną też jest super

Gdy trzeba „posprzątać” lodówkę, zawsze sprawdzi się stir-fry. Z kaszą gryczaną też jest super

Wystarczy kilka składników, które akurat mamy w lodówce i spiżarce, aby przygotować super danie i to szybciej niż myślisz.

Podczas „sprzątania” lodówki świetnie sprawdzi się stir-fry, czyli azjatycka metoda gotowania, o której pisaliśmy też tutaj:

RYŻ SMAŻONY Z JAJKIEM „JAK U CHIŃCZYKA”. MOŻESZ SOBIE TAKI ZROBIĆ W DOMU

Smażyć można nie tylko ryż. Świetnie sprawdzą się również ugotowane na sypko różnego rodzaju kasze. My akurat mieliśmy kaszę gryczaną. Szklankę ziaren ugotowaliśmy pod przykryciem w dwóch szklankach wody, po około 12 minutach wyłączając ogień i zostawiając bez ściągania pokrywki jeszcze przez około 10 minut. Kasza wchłonie cały płyn i będzie sypka. Nigdy nie wylewajcie wody z gotowania kaszy – w ten sposób pozbywacie się cennych składników odżywczych.

W redakcyjnej kuchni mieliśmy akurat brokuła, dwie marchewki i cebulę. W woku rozgrzaliśmy łyżkę oleju kokosowego (oczywiście można użyć innego tłuszczu), wrzuciliśmy na to cebulę i marchewki pocięte w cienkie płatki obieraczką do jarzyn, a także brokuła podzielonego na różyczki, którego wcześniej chwilę obgotowaliśmy. Wszystko trzeba smażyć na silnym ogniu, często mieszając, przez jakieś trzy minuty. Następnie dorzuciliśmy kaszę gryczaną i doprawiliśmy wszystko mielonym kuminem, pieprzem i sosem ostrygowym (można użyć sojowego), po czym kontynuowaliśmy smażenie jeszcze przez dwie minuty. Wyszedł z tego wok pełny kolorowego i aromatycznego jedzenia, którym najadły się trzy osoby. Było pysznie!

Rada: oczywiście do tak przygotowywanego stir-fry można dorzucić wiele innych składników. Jeśli jest to mięso albo na przykład boczek, należy przesmaży je najpierw.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *