Amerykanie je uwielbiają. Fenomenalny sposób na pałki albo skrzydełka z kurczaka BBQ

Amerykanie je uwielbiają. Fenomenalny sposób na pałki albo skrzydełka z kurczaka BBQ

To jedna z najpopularniejszych potraw w USA – kurczak BBQ. Jest niezwykle aromatyczny i świetnie sprawdza się przy każdej okazji. Bez kłopotu możemy zrobić go sobie w domu.

Pałki albo skrzydełka barbecue to specjalność amerykańskich barów i restauracji, a dla wielu z nich największa specjalność. Robi się je grillu, natomiast w warunkach domowych świetnie sprawdza się też piekarnik. Są pyszne gorące, ale mogą być też jedzone na zimno. Nie warto kupować gotowego sosu BBQ w sklepie, tym bardziej, że u nas ich wybór jest dość ograniczony. Bardzo łatwo zrobisz wszystko samodzielnie w domu. Sosy BBQ mają dziesiątki odmian. Jest nawet biały. Zebraliśmy kilkanaście klasycznych przepisów, aby stworzyć według nas ten najlepszy.

Gotowanie: kilogram pałek lub skrzydełek z kurczaka natrzyj czterema ząbkami czosnku rozgniecionymi na pakę z solą (jedną łyżką), dwoma łyżkami oleju, pieprzem i słodką papryką. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. W rondelku rozpuść łyżkę miodu, dodaj dwie łyżeczki papryki wędzonej w proszku (dzięki niej sos nabierze charakterystycznego aromatu) i szczyptę pieprzu kajeńskiego, dokładnie pomieszaj, następnie połącz z około 150 ml dobrej jakości ketchupu, dwiema łyżkami gładkiej musztardy i dwiema łyżkami sosu Worcester (możesz zastąpić ciemnym sosem sojowym). Ponownie dokładnie wymieszaj. Kurczaka piecz w brytfance w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Wyjmij, każdy kawałek dokładnie pokryj sosem i piecz kolejne 15-20 minut. W tym czasie powinien się on ładnie skarmelizować. Mięso z dobrze upieczonych porcji kurczaka samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach.

Rada: zamiast kurczak możesz użyć żeberek wieprzowych. Należy wówczas odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *